Ingredienser
- 3 dl vand
- 1/2 pakke gær (25 g)
- 50 g margarine eller olie
- 500 g hvedemel (ca. 9 dl)
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. sukker
Fremgangsmåde
Gæren smuldres/udrøres i det lunkne vand, og de øvrige ingredienser tilsættes og røres sammen. Dejen hældes ud på et melpudret bord og æltes godt igennem. Æltningen foregår ved, at man med håndrødderne nærmest ruller dejen ud til en pølse. Så tager man pølsens ender og bøjer ind til midten og ruller igen ud til en pølse. Processen gentages, indtil dejen er blank og smidig. Denne måde at ælte på sikrer, at man får æltet en masse små luftbobler ind i dejen, hvilket er nødvendigt, for at den kan hæve. Uden at blive for videnskabelig er det nemlig sådan, at en boble faktisk ikke kan opstå af sig selv; det vil sige, at gæren ikke kan få en fuldstændig ‘flad’ dej til at hæve. Er der derimod små luftbobler i forvejen er det nemt at udvide dem og gæren kan få dejen til at hæve. Dejen rulles til en kugle og hæver overdækket og lunt til ca. dobbelt størrelse (omkring 30 minutter). Jeg plejer at røre dejen sammen i en gryde, og lægger låget på gryden, når dejen skal hæve. Alternativt kan man bruge et viskestykke. Det er ikke nødvendigt, at dejen har adgang til luften – gærcellerne har ikke brug for luft. Det er derimod vigtigt, at dejen ikke tørrer ud.
Æltes dejen for lidt, bliver brødet for skrøbeligt, idet dejen simpelthen ikke kommer til at hænge ordentligt sammen. Æltes den omvendt for meget, bliver den gummiagtig. Især det billige mel skal man passe på med ikke at ælte for meget.
Når dejen har hævet, hældes den ud på bordet igen og slås ned. Evt. æltes den kort igennem igen, og så former man brødene og lægger dem på bagepapir på pladen eller putter dem i en smurt form og ridser dem med en skarp kniv. Nu skal de efterhæve, og det tager lang tid. De skal hæve til dobbelt størrelse, og det kan godt tage 2 timer, afhængig af temperaturen. Brødene skal have den størrelse, som man ønsker de skal have efter bagningen, for de hæver ikke yderligere, når de kommer ind i ovnen. Hvis de ikke hæver nok, bliver brødet alt for kompakt; personligt vil jeg helst have dem ret luftige.
Når brødet er hævet til den rette størrelse, pensles det med mælk, sammenpisket æg eller vand. Hvis man ikke har en bagepensel, kan man bruge fingrene, og hvis man ikke vil grise fingrene til, lader man helt være (penslingen giver en god skorpe). Derefter sættes brødet i en forvarmet ovn ved 225 C og bages ca. en halv time. Det er færdigbagt, når det ser færdigt ud, dvs. har en pæn gylden skorpe, og det skal lyde hult, når man banker på undersiden. Brødet tages af pladen eller ud af formen og lægges til afkøling på en rist el. lign.